Emekliler iki ucu keskin bıçak gibidir

  • 151

Sosyal Güvenlik Kurumu verilerine göre 2023 yılı sonu itibarıyla 16 milyon 030 bin 256 emekli bulunmaktadır.

Emeklilerin yaklaşık olarak yarısının kök maaşı 10 bin TL'nin altındadır. 

Başka bir anlatımla normal şartlar altında 10 bin TL emekli maaşı alması mümkün olmayan 8 milyon emeklinin maaşı 10 bin TL'ye yükseltilmiştir. Yani bunların emekli maaşına oransal olarak çok büyük bir artış sağlanmıştır. Hal böyle olunca kök maaşı 5 nin TL olanların maaşı da 10 bin TL'ye,  9 bin 500 TL olanın da emekli maaşı 10 bin TL'ye yükseltilmiştir. 

Buna rağmen en düşük emekli maaşı 10 bin TL olsa da emeklilerin tepkisi yine dinmemiştir. Emekliler 10 bin TL'ye nasıl geçinileceğini dillerinden düşürmez hale gelmiştir. Bu söylem özünde de haklıdır. Elbette 10 bin TL'ye geçinilmesi mümkün değildir. Ancak ödenen primden ise hiçbir şekilde bahsedilmemektedir. 

Bu durum ister isetemez kök maaşı yüksek olanlarda ciddi bir tepkiye sebep olmuştur. Demek ki sosyal güvenlik sistemine yapılan her olumsuz müdahale başka bir soruna yol açmaktadır. Nitekim emekli maaşı ödenen primlere göre ödenmesi gerekirken emekli maaşı sosyal yardıma döndürülmüş, ödenen primlerle ilgiisi kesilmiştir. 

Bu nedenle emekliler iki ucu keskin bir bıçak gibidir. Yani bir tarafın sevinci milyonlarca emekliyi üzecektir. Bunun içindir ki sosyal güvenlik sistemine müdahaleden olabildiğince uzak durulmalıdır.

Bakmadan Geçme