16 milyon kişinin cevabını aradığı soru: Temmuzda emekliye zam yapılacak mı?

Temmuz ayında emekli maaşlarına ek bir zam gelip gelmeyeceği 16 milyon emeklinin merak birinci gündem maddesi.

  • 103

Temmuz ayında emekli maaşlarına ek bir zam gelip gelmeyeceği 16 milyon emeklinin birinci gündem maddesi.

 Cumhuriyet gazetesinin haberine göre, hükümet temmuz ayında emeklilere ek bir zam yapma konusuna sıcak bakmıyor. İşte haberin detayları...

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıkları, 6 aylık dönemler halinde enflasyon oranında artırılıyor. Beklentiler, 6 aylık enflasyonun yüzde 20-25 aralığında olacağı yönünde. Ancak ek bir zam yapılmazsa, binlerce emekli, Hazine tarafından artırılan kök aylığı dışında herhangi bir zam alamayacak.

Emeklinin kök aylığı 10 bin lira ise, alacağı zam miktarı 2 bin 500 liraya kadar çıkacak ve aylığı 12 bin 500 liraya ulaşacak. Memur emeklilerine ise bu yılın ikinci yarısı için yüzde 10 toplu sözleşme zammı verilmişti. Ancak 6 aylık enflasyon yüzde 20 olursa ve memur emeklisinin aylığında yüzde 5 enflasyon farkı oluşursa, ikinci altı aydaki yüzde 10 zamla birlikte aylık artışı yüzde 15'e çıkacak.

Şu anda en düşük memur emekli aylığı 12 bin 423 lira. Yüzde 15 artış yapıldığında ise en düşük memur emeklisi aylığı bin 864 lira zamlanacak ve 14 bin 287 liraya çıkacak. Böylece, hem memur hem de işçi emeklilerinin aylıkları, şu anki açlık sınırının bile altında kalmış olacak.

Gelecek yılın başında ise emekli aylıkları ile açlık sınırı arasındaki makas daha da açılacak. Aylıkları açlık sınırının üzerine çıkarabilmek için daha büyük artışlar yapmak gerekecek.

 

Bakmadan Geçme