• Haberler
  • Memur
  • YHS personeli: İşçiler mesaisini alırken biz havamızı alıyoruz!

YHS personeli: İşçiler mesaisini alırken biz havamızı alıyoruz!

Yardımcı Hizmetler Sınıfında görev yapan personel hem görev tanımının olmadığından hem de işçilerle aynı işi yapmasına rağmen onların faydalandığı bir çok haktan yararlanamadığından şikayetçi. Bunlardan birisi de fazla çalışma ücretleridir.

Bir yardımcı hizmetler sınıfı çalışanının sosyal medyda yaptığı bir paylaşımda; “İşçi mesaisini alıyor. Bize gelince izin aynı zamanda hafta sonu çalıştı diye 1’e 3 alıyor, biz ise havamızı. Bir de hafta sonu hiçbir iş yapmayıp onların yapmadığı temizliği sonra biz temizliyoruz. Bir yıldır bu işteyim, inanın artık istifamı düşünüyorum. Buna çözüm bulunulmazsa hepimiz birer birer istifa ederiz.” ifadesi kullanılmış.

İşçilerin fazla çalışma ücretleri memurlara göre kıyas kabul edilmeyecek şekilde çok yüksektir.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 41, 42, 43 ve 44’üncü maddesinde işçilere yapılacak fazla çalışma ücretinin ve şartlarının detaylarına yer verilmiştir.

Buna göre her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenmekte ve yıllık fazla çalışmanın süresi de 270 saatten fazla olamamaktadır.

Ayrıca, toplu sözleşmeyle yüzde elli rakamı daha da arttırılabilmektedir. Memurlar için böyle bir durum söz konusu değildir. Memurlar için bütçe kanunları ile belirlenen fazla çalışma ücretleri ise işçilerin aldıklarına göre oldukça düşüktür.

Bu nedenle YHS personelinin sosyal medya hesabında yaptığı paylaşım acı bir gerçeğin dışa vurmuş halidir. 

Bakmadan Geçme