• Haberler
  • Memur
  • Yeni başkana koltuğu devretmeden 'kasa boşaltma' operasyonları

Yeni başkana koltuğu devretmeden 'kasa boşaltma' operasyonları

Seçimlerin ardından birçok belediye başkanı, görevlerini devredip gitme aşamasında iken tartışma konusu harcama, ödeme, ihale gibi işlere imza attılar. 

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ardından birçok belediye başkanı, görevlerini devredip gitmeye hazırlanırken tartışma konusu harcama, ödeme, ihale gibi işlere imza attılar. 

Sözcü gazetesinin haberine göre, sandıkta yenilen başkanlar, kısa süre içerisinde belediye kasalarından büyük meblağlarda ödemeler yaparak ve farklı skandallarla gündeme geldi.

Manisa’da 610 milyon lira ödeme girişimi

Manisa'nın MHP'li belediye başkanı Cengiz Ergün, görevi devretmeden önce belediye kasasından ciddi bir ödeme yapmayı planladı. Ergün'ün belediye şirketi MASKİ'den 130 milyon TL ve Manisa Büyükşehir Belediyesi bütçesinden 480 milyon TL olmak üzere toplamda 610 milyon TL ödeme yapma girişiminde bulunduğu ortaya çıktı. Ancak, Ergün'ün bu girişimi bürokratlar tarafından engellendi. Yeni başkan CHP'li Ferdi Zeyrek, Ergün hakkında suç duyurusunda bulundu.

Tuzla Belediyesi'nden 62 milyonluk ihale

AKP'li Tuzla Belediyesi de seçimleri kaybedenler arasında. Belediye, CHP'ye devredilmeden kısa bir süre önce 62 milyonluk bir ihaleye imza attı. İhale, park yapımı, revizyonu ve çeşitli malzeme alımlarını kapsıyor. Bu ihale, seçim sonuçlarından hemen önce imzalandı.

Üsküdar Belediyesi'nden özel tasarım kupa ihalesi

İstanbul Üsküdar Belediyesi, seçim sonrası CHP'ye geçmeden hemen önce 4 milyon TL değerinde bir kupa ihalesi düzenledi. Söz konusu ihaleyi alan şirket daha önce belediyeden porselen kupa ihalesini kazanmıştı.

Belediyelerden elektrikli araç ve kitap ihalesi

Sancaktepe Belediyesi, seçimlerden önce 1 milyon 755 bin TL'ye elektrikli hizmet aracı alımı yaparken, Eyüpsultan Belediyesi de 1 milyon 490 bin TL'ye kitap alım ihalesi düzenledi. Çekmeköy Belediyesi ise 30 milyon TL tutarında 'hizmet binalarının bakım ve onarım işi' ihalesini gerçekleştirdi.

Beyoğlu Belediyesi'nde mutfak gereçleri götürüldü

AKP'li Beyoğlu Belediyesi'nde ise dikkat çeken bir skandal yaşandı. Belediyenin Mutfak Sanatları Akademisi için kullanılan endüstriyel mutfak malzemeleri, "sözleşme süresinin bitmesi" gerekçesiyle belediye binasından alındı. Bu olay sosyal medyada büyük tepki topladı.

Bilecik Belediyesi'nde işçi alımları

Bilecik Belediyesi'nde CHP'ye geçişin ardından 'işçi alımı'yla ilgili skandal bir açıklama geldi. Seçimden sadece 75 gün önce 150 kişi Belediye'de işe başlatıldı.

Cizre Belediyesinde devir öncesi 30 milyon harcama

Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde görev yapan kayyım Nazlı Demir'in dikkat çeken bir harcama girişimi yaşandı. Demir, Belediye DEM'e devredilirken belediye kasasından 30 milyon 41 bin TL harcama yaptı. Bu mali işlem, yeni başkanın mazbatasının "hazır değil" gerekçesiyle bir saat gecikmeli olarak verilmesi sırasında gerçekleşti. Bu durum, belediye kasasından para aktarıldığına dair şüpheleri beraberinde getirdi.

Bu hadiseler, yeni başkanların göreve başlamadan önce belediye kaynaklarını nasıl kullandığının göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Bakmadan Geçme