Berkant Şahin

3600 ek göstergede memurun sabrı tükeniyor

Berkant Şahin

15 Ocak 2023 tarihi itibariyle kanunlaşan 3600 ek gösterge ile emeklilik hakkıyla önce öğretmen, polis, sağlık çalışanı ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600’e yükseldi. Birçok meslek grubu ve unvanının faydalanacağı düzenlemeyle 1. dereceye gelmiş olmak şartıyla tüm öğretmenlerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu polislerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu tüm sağlık çalışanı ve din görevlilerinin ek göstergeleri 3600'e yükseltildi. Avukat, il müdürü, bekçi, uzman jandarma ve uzman erbaş gibi 3000 ek göstergeli tüm meslek grupları da 3600 ek göstergeden yararlandı. İl müdür yardımcısı, ilçe müdürü, şube müdürü, gelir uzmanı ve mali hizmetler uzmanları ile denetmenlerin 2200 olan ek göstergeleri de 3600'e çıktı.

Ancak 2023 seçim öncesi Hükümet'ten 3600 ek gösterge sınırlarını açan ve 1.dereceye düşen her memur için 3600 müjdesi geldi. Önce zamanın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Memur-Sen'in düzenlediği 1 Mayıs Emek Bayramı'nda; 1 Temmuz 2023'te açılacak TBMM'de ilk işlerinin bu kanunu çıkarmak olduğunu söyledi. Yine aynı törende o zamanki Cumhurbaşkan Yardımcısı Fuat Oktay aynı sözü verdi. Mayıs 2023 seçimleri bitti, Temmuz'da TBMM açıldı ama söz verilen kanun Meclis'in gündemine gelmedi. Ardından Ağustos ayında yapılan Toplu Sözleşme görüşmelerinde 3600 ile ilgili karar da alındı ancak Ekim 2023'de açılan Meclis'in gündeminde yine 3600 kararı güme gitti.

3600 aldatmaca mı gerçek mi?

Memur Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'la bu konuyu defalarca görüştü, açıklamalar yapıldı. Bakan Işıkhan, "Yapacağız." dedi. "Gündemizde." dedi. Yıl 2024 oldu. Önümüzde yerel seçimler var. En azından Hükümet yerel seçimler öncesi 1. dereceye 3600'ü çıkartır ve verdiği söz de yerine gelir diye bekledik ama şu ana kadar elde var sıfır desek yalan söylemiş olmayız.

Şimdi memur ne yapsın? Sözü veren Hükümet'in koca bakanı, cumhurbaşkan yardımcısı. Hem de "2023 Temmuz ayında ilk işimiz 3600'ü Meclis'te kanunlaştıracağız" deyip net tarih vermesine rağmen. Ve söz verilen tarihten itibaren neredeyse 10 ay geçmiş. Hala yetkili ağızların konuşması, "Temenni, bakacağız, görüşeceğiz, değerlendireceğiz.' Olmuyor sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanım, Olmuyor sayın Hükümet. Taşerondan kadroya geçen işçiye kazanla verirken en azından emekliliğinde rahat etmek isteyen memura bir kaşığı çok görmek hiç olmuyor...

Yazarın Diğer Yazıları