Abdullah BAYSAL

Müreffeh Bir Hayat Sürmenin İpuçları

Abdullah BAYSAL

  • 1392

1- Dünyanın neresine giderseniz gidin geçerli bir mesleğiniz olsun.

Tesisatçı, demirci, kalıpçı, elektrikçi, ahşap ustası, arıcı, tarım ya da hayvancılık sektörü, elektronik tasarım tamir vb…

2- Memlekette üniversite mezunu milyonlarca işsiz genç var. Sizde dört yılınızı ve üniversiteden sonra kalan ömrünüzü piyasada karşılığı olmayan bir bölümü bitirip, memur olma hayalleri ile zayi etmeyin.

3- Kızlarımız müreffeh bir hayat yaşamak istiyorlarsa iyi bir ev hanımı ve anne adayı olarak kendilerini hayata hazırlasınlar. Bu devirde bu vasıfta evlenecek kız neredeyse kalmadı.

Rızık endişesi taşımasınlar. Hadisi Şerifte "Vakıa Süresini her gün okuyan fakirlik yüzü görmez." buyrulmaktadır. Sebepleri yaratan Allah-u Teâlâ Rezzak’tır. Yeter ki O'na tam teslim olalım.

Diğer bir husus kızlarımız üniversite okumaya niyet etmeden önce iki kez düşünsün.

Neden mi?

Çünkü üniversite mezunu bir bayan lise ve dengi okul mezunlarla evlenmek istemiyor. Oysa erkek akranlarının yarısı (Ya evlenecek kapasitede "KOCA" vasfına haiz değil ya da lise dengi bayanla) evleniyor. Yani sonuçta geriye her 100 bayana karşılık 50 erkek eş adayı kalıyor. Bu durum her geçen yıl eskilerle beraber üzerine eklendiğinde giderek kronik bir hal alıyor.

4- Yaşadığımız asırda kötülükler çoğaldı. Manen belalardan emin olmak, huzurlu bir hayat sürmek için kendinize Mevlana, Hacı Bayram Veli, Şah-ı Nakşibendi, İmam Rabbani gibi Allah'a gönülden bağlı hakiki mürşidi kâmillerin günümüzdeki yaşayan temsilcilerinden birini bulun ve onları kendinize hayat rehberi ve yoldaşı kılın.

5- Siz de tarihe imzanızı atın ya da atar gibi yaşayın.

Tarihe imza atanların hepsinin ortak yönü çile.

İster maddi sahada isterse manevi sahada olsun.

Hepsi hayatlarında "en"leri yaşamış.

En dibi görmüş. Zirveyi görmüş.

Müslüman ya da değil.

Yüzlerce örnek var.

Elone Musk, Steve Jobs ...

İmam Gazali, Necip Fazıl Kısakürek ...

Hadisi Şerifte "İki günü eşit olan ziyandadır" buyrulmaktadır.

6- Hayat boyu öğrenme sürecini devam ettiriniz. Böylece düşünme, anlama ve problemleri sistematik olarak çözme yeteneğiniz sürekli gelişir.

7- Sevdiklerinize zaman zaman naz yapabilirsiniz ama onlara acı, elem, keder yaşatmamaya özen gösterin. Sevginiz çıkara dayalı değil Allah cc. için olsun.

Mesela bir kadın kocasına naz yapabilir ama kaynanası ile sürekli kavga edip kocasına acı elem keder yaşatmamaya dikkat eder.

Yazarın Diğer Yazıları