• Haberler
  • Aktüel
  • Yaşlı bireylerin ulaşımda sahip olduğu haklar nelerdir?

Yaşlı bireylerin ulaşımda sahip olduğu haklar nelerdir?

65 yaş üstü vatandaşlar demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak faydalanır.

65 yaş üstü vatandaşlar demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır.

Bu uygulamadan yararlanabilmek için nüfus cüzdanı ibraz etmek yeterlidir.

65 yaş üstü vatandaşlar demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından %50 indirimli olarak faydalanır. Bu uygulamadan yararlanabilmek için nüfus cüzdanı ibraz etmek yeterlidir.

Yüksek Hızlı Trenlerle (YHT) ana hat trenlerinde seyahat eden 60- 64 yaş arası yolcular %15, 65 yaş ve üzeri yolcular için ise %50 indirim uygulanmaktadır.

Banliyö trenlerinde kapılara yakın koltuklar yaşlı, engelli ve hamile yolcuların öncelikli kullanımına sunulmakta olup, araç içlerine buna yönelik uyarı levhaları konulmuştur.

Yüksek Hızlı Tren (YHT) garlarında yürümekte zorluk çeken yaşlı ve engelli yolculara gerekli destek ve taşıyıcı personel tarafından yardım hizmeti verilmektedir.

İç ve dış hatlar uçuşlarında, bazı hava yolu şirketleri zaman zaman yaşlı bireylere özel kampanyalı bilet uygulayarak indirim sağlamaktadır.

Bakmadan Geçme