• Haberler
  • Memur
  • Temmuzda memur ve emeklisi aylığındaki artış SSK ve BAĞKUR emeklilerinden düşük kalacak

Temmuzda memur ve emeklisi aylığındaki artış SSK ve BAĞKUR emeklilerinden düşük kalacak

Yeni bir kanun çıkarılmadığı sürece Temmuz ayında memur ve emeklisi maaşlarındaki artış SSK ve BAĞKUR emeklilerindeki artıştan düşük kalacak

Yeni bir kanun çıkartılmadığı takdirde enflasyon oranı kaç olursa olsun temmuz ayında memur maaşları ve emekli memur aylıklarındaki artış SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarındaki artıştan düşük kalacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayında tüketici fiyatlarına göre aylık enflasyonu yüzde 3,16, ocak – mart dönemindeki üç aylık enflasyonu ise yüzde 15,06 olarak açıkladı. Bu verilere göre, temmuz ayında emekli aylıkları ve memur maaşları nasıl hesaplanacak? Habertürk'ten Ahmet Kıvanç, emekli aylıkları ve memur maaş artışlarıyla ilgili detayları yazdı.

 

Ocak ayında memur maaşlarına ve emekli aylıklarına yüzde 49,25 oranında zam yapıldı. Bu artışın içinde yüzde 15 oranındaki toplu sözleşme zammı da yer alıyor. SSK ve BAĞ – KUR emekli aylıkları, son 6 aylık enflasyon oranında artırılıyor. Buna göre ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına normalde yüzde 37,57 oranında zam yapılacaktı. Ancak, hükümet bu oranı önce 5 puan artırarak yüzde 42,57’ye tamamladı ve daha sonra yüzde 49,25'e çıkararak memur ve memur emeklileri ile eşitledi.

Öte yandan, memur maaşlarına ve emekli memur aylıklarına ocak ayında yüzde 15 oranında toplu sözleşme zammı yapıldı. Ocak – haziran döneminde enflasyon yüzde 15’i aşarsa, aşan kısmın farkı temmuz ayında maaşlara yansıtılacak. Ancak, ocak – mart dönemindeki enflasyon farkı yüzde 0,05 gibi çok düşük oranda gerçekleşti.

Merkez Bankası'nın son enflasyon raporunda, 2024 yılı enflasyonu orta noktası yüzde 36 olarak tahmin ediliyor. Mevcut projeksiyonlara göre haziran ayında yıllık enflasyonun yüzde 75 olması halinde, ocak – haziran dönemindeki 6 aylık enflasyon yüzde 27,21 olacak. Bu durumda SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarına temmuz ayında yüzde 27,21 oranında enflasyon farkı oranında artış yapılacak.

Memur maaşları ve emekli memur aylıklarında ise temmuz ayında yüzde 21,68 oranında artış olacak. Yeni bir kanun çıkartılmadığı takdirde, enflasyon oranı kaç olursa olsun, temmuz ayında memur maaşları ve emekli memur aylıklarındaki artış SSK ve BAĞ-KUR emekli aylıklarındaki artıştan düşük kalacak.

Bu bilgiler ışığında, enflasyon oranlarının temmuz ayında emekli aylıkları ve memur maaşları üzerindeki etkisi yakından takip edilecek.

Bakmadan Geçme