Son olarak 2019'da toplanmıştı: Çalışma Meclisi 1-2 Mayıs'ta Beştepe'de...

Çalışma Meclisi, iş yaşamının tüm taraflarını bir araya getiren önemli bir platform. Ancak son toplantısı 2019'da gerçekleşmişti. Hükümet, bu önemli toplantıyı 1-2 Mayıs tarihlerinde tekrar düzenlemeyi planlıyor.

  • 132

Çalışma Meclisi, iş yaşamının tüm taraflarını bir araya getiren önemli bir platform. Ancak son toplantısı 2019'da gerçekleşmişti. Hükümet, bu önemli toplantıyı 1-2 Mayıs tarihlerinde tekrar düzenlemeyi planlıyor.

Cumhuriyet gazetesinden Mustafa Çakır'ın haberine göre, Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Tayfun Görgün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan gelen yazıyla toplantının 1-2 Mayıs'ta, Ankara'da Cumhurbaşkanlığı'nda yapılacağını öğrendiklerini belirtti. Görgün, Çalışma Meclisi'nin önemli olduğunu ve bu tür toplantıların her yıl düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Ancak belirlenen tarihin 1 Mayıs'a denk getirilmesinin yanlış olduğunu dile getirdi.

Görgün, sendika başkanlarının 1 Mayıs gibi bir günde Çalışma Meclisi'ne katılamayacağını ifade etti. Bu durumun katılımın uzman düzeyinde sınırlı kalabileceğini ve gerekli hazırlıkların yapılamayacağını belirtti. Bu nedenle tarihin değiştirilmesini talep etti.

Çalışma Meclisi'nin işleyişine de değinen Görgün, toplantının sekreteryasının bütün tarafların katılımıyla ortaklaşa olması gerektiğini söyledi. Şu anki durumda bakanlığın, gündeme ilişkin önerileri sorduğunu, oysa toplantı öncesinde hazırlıkların yapılması ve gündemin ortaklaşa belirlenmesi gerektiğini belirtti. Görgün, toplantı sonunda bir deklarasyonun yayınlanması gerektiğini ve gündemin iş kazaları, asgari ücret ve emekli aylıkları gibi konuları içermesi gerektiğini ifade etti.

Asgari ücret ve emekli aylıkları konusundaki beklentilere de değinen Görgün, iktidarın asgari ücrette Temmuz ayında artış yapmayacağını açıkladığını, emekli aylıklarında da mevzuatta öngörülenin dışında ek artışa sıcak bakmadığını belirtti. İşçi konfederasyonları ise asgari ücretin ve emekli aylıklarının güncellenmesi için mayıs ve haziran aylarında yoğun girişimlerde bulunacaklarını söyledi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, enflasyonun artışa geçtiğini ve asgari ücretle yaşanamayacak bir seviyede olduğunu vurguladı. Ayrıca, ücretlerin artırılması için ciddi bir eylem planı içinde olacaklarını, hükümetle ve bakanlıkla görüşmeler yapacaklarını, enflasyonla mücadelenin talepleri kısarak işsizliği artırarak değil, ücretleri baskılayarak değil, gerçek anlamda mümkün olduğunu belirtti.

Bakmadan Geçme