Milli Eğitim Bakanı Tekin'den öğretmen atamalarına ilişkin flaş açıklama

Bakan Tekin, öğretmen atamalarının sayısal ve branş bazında detaylarının gelecek hafta kesinleşeceğini belirtti.

  • 135

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmen atamalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.


Tekin, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın yanı sıra Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kuruluşunun 104. yıl dönümü vesilesiyle düzenlenen resepsiyonda basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bakan Tekin, öğretmen atamalarının sayısal ve branş bazında detaylarının gelecek hafta kesinleşeceğini belirtti.

Tekin ayrıca müfredatla ilgili olarak Tali Terbiye Kurulu'nun çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Yusuf Tekin, öğretmen atamalarına dair detayların, Hazine ve Maliye Bakanı ile birlikte gelecek hafta içerisinde açıklanacağını ifade etti.

Müfredatla ilgili yapılan çalışmalara dair bir soruya cevap veren Tekin, Talim ve Terbiye Kurulu'nun ön incelemelerini tamamladığını ve sürecin sona ermesinin ardından müfredatın kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti.

Müfredat çalışmalarının önümüzdeki hafta tamamlanacağını aktaran Tekin şu açıklamalarda bulundu:

"OECD'nin sıralama yöntemleri bulunmakta. Kamuoyunun bize kıyasladığı ülkelerdeki müfredat yoğunluğunu kendi müfredatımızla karşılaştırdık. Bu ülkelerdeki yoğunluğa yaklaşmaya çalıştık. Bu ülkelerde öğrencilere neredeyse iki katı müfredat yükleniyor. Hem yoğun bir müfredat sunuyoruz hem de oradaki gibi beceri odaklı değil, bilgi ve kazanım odaklı bir eğitim veriyoruz. Diğer ülkelerde eğitimin gündelik hayata nasıl uygulandığına dair testler yapılırken, biz temel bilgileri öğretiyoruz. Oysa bu testlerde beceri ve uygulama ön planda. Yoğun müfredat ve farklı bir eğitim anlayışıyla rekabet etmemiz zor."

Müfredatın yoğunluğunu azaltacaklarını belirten Tekin, "Eğer müfredatı biraz hafifletirsek, çocuklarımızın kapasitelerine uygun, öğretmenlerin de daha etkili bir şekilde öğretebileceği bir yapıya kavuşturabiliriz. Bu sayede çocuklar daha rahat öğrenir, sistem daha esnek olur ve öğretmenlerimiz aşırı bir tempoyla müfredatı tamamlamak zorunda kalmazlar. Bu kapsamda müfredatı yaklaşık yüzde 35 oranında hafifletmeyi planlıyoruz." açıklamasında bulundu.

Tekin, öğretmen atama rakamlarına ilişkin bir soru üzerine "Öğretmen atama sayılarını Hazine ve Maliye Bakanı ile birlikte gelecek hafta içerisinde kamuoyuyla paylaşacağız." karşılığını verdi.

1 milyon öğretmen adayını ilgilendiriyor

Bakan Tekin'in açıklamaları 1 milyon kişiyi ilgilendiriyor.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, dün mülakat konusunda önemli açıklamalarda bulunmuştu. Özel, kamu sektöründeki mülakat mağduriyetine dikkat çekmişti.

Özel, "Mülakat mağduriyeti, Adalet Bakanlığına mahsus değil. Onu da gündemimizde tutuyoruz, tutmaya devam edeceğiz. Atanmayan öğretmenler, Tayyip Beyin atamadığı öğretmenler var. Geldiğinde 80 bin kişiydi, şimdi 1 milyon kişi. Geldiğinde Ecevit’e madem görevlendirmeyeceksin, niye okuttun bu çocukları diyordu, şimdi 1 milyon kişi için biz ona soruyoruz." demişti.

Özgür Özel şunları da kaydetmişti:

"Önce bakın öğretmenlere mülakatı kaldıracağız diye geçen seçimlerde söz verdiler, mülakat kalkmadı. Milli Eğitim Bakanı aksine mülakat gibi mülakat yapacağız deyip, mülakatın devam edeceğini söyledi. Gençler 80 bin atama bekliyorlar, mülakatsız. Ama bunlar bir miktar yapacağız, önce yapamayacağız dediler, tepkiler yükselince bir miktar yapacağız dediler. Bir kez mülakatın kaldırılması için gençlerle birlikte mücadele edeceğiz. Gerekirse mülakata hayır mitinginde gençlerle buluşabiliriz. Emeklilerden sonra mülakatı kaldır mitingi olabilir, hayır mitingi olabilir. Tabi Cumhurbaşkanı ile görüşmemizden sonra netleştiririz. Mülakatın kaldırılmasına yönelik adım atılacaksa, mitinge gerek yok. Ama gençlerin sesini duyururuz. Bunun yanında staj ve çıraklık mağdurları var. Onların sesini duyuracağız. Duyurmaya devam edeceğiz. Kademeli emeklilik bekleyen, bir gün geç sigortalı oldu diye 16 yıl daha çalışacak."

 

Bakmadan Geçme