• Haberler
  • Memur
  • Memur sendikaları liyakatsiz atamalara çanak tutmamalı

Memur sendikaları liyakatsiz atamalara çanak tutmamalı

Kamu yönetiminin en büyük hastalığı herhalde liyakatsiz atamalardır. Bu konuda bir ittifak olduğu aşikardır. Ancak liyakatsiz atama suyun başında olanlara göre değişmektedir. Birilerinin liyakatsiz atama dediğine başkaları diyebiliyorsa burada ciddi bir standart sapma ve zihinsel hastalık var demektir.

Uzunca bir süredir kamu yönetiminde liyakatsiz atamalar dilden dile dolaşıyor. Hatta bu atamalarda memur sendikalarının da parmağı olduğu sağır sultanın dahi duyduğu bir gerçektir.

Dil ucuyla memur sendikalarının tamamı liyakatsiz atamalardan şikayetçi olsa da kendi taraftarlarının atanmasında yan cebime koy demekten de uzak durmuyorlar.

İyi de liyakatsiz atamalarda memur sendikaları ölü taklidi yapmaktan ne zaman vazgeçecekler? Görünen o ki memur sendikalarının büyük bir çoğunluğu bu tür atamalardan rahatsızlar ve bu konuda da harekete geçemeleri kaçınılmaz görünüyor. 

Her konuda eylem tehdidinde bulunan hatta grev kararı alan memur sendikaları liyakatsiz atamalar konusunda istinalar dışında kıllarını dahi kıpırdatmıyorlar. Belki de toplu istifalar memur sendikalarını harekete geçirebilecektir.

Bu açıklamalardan sonra liyakatsiz atamalarda ne ola ki diye sorulabilir. Eğer yapılan bir atama konusunda ortak vicdan rahatsız oluyorsa işte liyakatsiz atama budur. Örnek vermek gerekirse, yüzlerce kariyer meslek mensubu olan bir kurumda hayatında hiçbir sınava girmeyen bir memur daire başkanı yaplıyorsa ya da genel müdür yapılıyorsa bunun vicdanları rahatsız etmemesi mümkün değildir. Böyle bir atama hem astları hem de üstleri rahatsız edecektir. Hatta atanan kişi atandığı görevi yapmayıp başka bir yerde görevlendiriliyorsa burada şeddeli bir sıkıntılı atamadan bahsedilmesi gerekecektir. 

Yine binlerce memur görevde yükselme sınavına girerek müdür oalbilirken birileri hiçbir sınava girmeden istisnai yöntemler kullanılarak müdür yapılırsa burada da liyakatten bahsedilemez ve vicdanlarda rahatsızlık oluşur. İşin özünde ise bal tutanların parmaklarını yalamalarına engel olunması gerekiyor. 

Böyle bir atamada şayet sendikaların da parmağı varsa elbette sendikanın tepki vermesini beklemek beyhudedir. Öyleyse başka sendikaların harekete geçerek eylem yapması ve basın açıklaması yapması ister istemez yönetimi frenleyecektir ve bu tür atamalardan kaçınılacaktır. Eğer eylemler idareleri geri adım attırırsa bir daha bu tür atamalara kimse tevessül etmeyecektir. Denemeye değer.

Bakmadan Geçme