• Haberler
  • Memur
  • 'Mehmet Şimşek ballı ihaleleri görmedi, vatandaştan sonra memuru hedef aldı'

'Mehmet Şimşek ballı ihaleleri görmedi, vatandaştan sonra memuru hedef aldı'

'Kamuda tasarruf' paketine tepki gösterdi. Karabat, ekonomik krizin bedelinin emekçilere ödetildiğini belirten CHP'li Karabat, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i eleştirdi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, "kamuda tasarruf" paketine tepki gösterdi. Karabat, ekonomik krizin bedelinin emekçilere ödetildiğini belirterek, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i eleştirdi. 

Krizin bedeli emekçilere

Karabat, açıklamasında “Emekçilerin her geçen gün yoksulluğa mahkûm edildiği, eşitsizliğin ve gelir adaletsizliğinin en temel sorun haline geldiği bir süreçte ekonomik krizin bedelini emekçilere ödetiliyor!” dedi. Türkiye’nin gelir eşitsizliğinde Avrupa birincisi olduğunu vurgulayan Karabat, AK Parti iktidarı döneminde zenginleşen kesimlerden tasarruf edilmediğini, buna karşın maaşı eriyen memurdan tasarruf edilmesinin adaletsizlik olduğunu söyledi.

'Ballı ihaleleri görmezden gelmeyin'

Mehmet Şimşek’e seslenen Karabat, “Enflasyonun sebebini vatandaşa, bütçe açığının nedenini memurlara yüklemek adaletsizlik değil midir? Yüz milyarlık ballı ihaleleri neden görmezden geliyorsunuz da memurun ekmeğinden tasarrufa gidiyorsunuz?” diye sordu. Karabat, Kur Korumalı Mevduat (KKM) sisteminin Merkez Bankası ve Hazine’ye getirdiği yükün 1,2 trilyon lira olduğunu, ancak Şimşek’in bu konuda bir çözüm sunmadığını belirtti.

Tasarruf için tavsiyeler

Tasarrufun sadece harcama kısıtlamasıyla sağlanamayacağını işaret eden Karabat, “Başta yap-işlet-devret projeleri olmak üzere, kamuya büyük yük getiren ihaleler baştan incelenmeli, buraya haksız yere aktarılan milyarlar faiziyle geri alınmalıdır.” dedi.

Akkuyu'da 35 milyar dolarlık yük

Ayrıca Akkuyu Nükleer Santrali’nde Rusya’ya verilen alım garantisinin dünya ortalamasının çok üzerinde olduğunu belirten Karabat, bu anlaşmanın iptal edilip yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Akkuyu Nükleer Santrali'nde Ruslara kilovatsaat başına verilen alım garantisinin 12,3 sent olduğunu ifade eden Karabat, dünya ortalamasının 4-5 sent civarında olduğunu belirtti. Karabat, “Önümüzdeki 15 yıl boyunca Rusya’ya en az 35 milyar dolar ödeme yapmak zorundayız. Mehmet Şimşek samimiyse bu anlaşmayı iptal edip yeni anlaşma yapsın. Mehmet Şimşek istiyorsa kendisine çift maaş alan AKP’lilerin listesini verelim. Onları da bir zahmet görevden alsın.” şeklinde konuştu.

 

Bakmadan Geçme