• Haberler
  • Memur
  • Lisansüstü kriterlerde önemli değişiklikler yapıldı

Lisansüstü kriterlerde önemli değişiklikler yapıldı

​​​​​​​25.12. 2014 tarihli lisansüstü program açılabilmesi ve yürütülmesine dair ilkeler, 29.02.2024 tarihli Yükseköğretim Genel Kurul toplantısında alınan karar ile değiştirilmiştir.  Bu konuda Kırıkkale Üniversitesi Maliye Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Seyfi YILDIZ'dan bilgi aldık.

Konuyla ilgili​​​ önemli açıklamalarda bulunan​​​​ Sayın  YILDIZ’ın ifade ettiğine göre; lisansüstü eğitim öğretim programı açılması ve yürütülmesine dair yayınlanan ilkeler şu şekildedir:

Öğretim Üyelerine ilişkin Şart:

Öğretim üyelerinin, programın açılacağı üniversite kadrosunda görev yapmakta olup doktorası veya doçentliği programın açılacağı alandan olması gerekir. Örneğin maliye bölümünde lisansüstü programın açılabilmesi için gösterilen öğretim üyelerinin doktorası veya doçentliğinden bir tanesi maliye alanından olması gerekir. İktisat gibi farklı bir alandan doktorası ve doçentliği olduğu takdirde, o öğretim üyesi programın açılması hususunda başvuru formunda gösterilecek öğretim üyeleri arasında ifade edilmeyecektir.  Diğer taraftan disiplinlerarası bir lisansüstü program açılması öngörülmüşse; öğretim üyelerinin doktora ve doçentliğine ilişkin alan Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenecektir.

Doktora Programının Açılması için Gerekli Öğretim Üyesi Sayısı:

Doktora programı, en az iki profesör ya da bir profesör olması halinde en az iki doçent olmak üzere, üniversite kadrosundan en az altı öğretim üyesi ile açılabilir. Lisans programındaki anabilim / ana sanat dalı ile aynı isimde doktora programı açılması halinde bu öğretim üyelerinin dördü doğrudan programın açılacağı alandan olmak şartıyla ikisi Yükseköğretim Kurulunun belirlediği alanlardan olabilir. Doktora programı açılabilmesi için başvuruda gösterilecek öğretim üyelerinin en az dört yarıyıl lisans ya da iki yarıyıl tezli yüksek lisans programında ders vermiş olması gerekir.

Yüksek Lisans Programının Açılması için Gerekli Öğretim Üyesi Sayısı:

Yüksek lisans programı, en az ikisi profesör ve / veya doçent unvanına sahip olmak üzere üniversite kadrosundan üç öğretim üyesi ile açılabilir. Öğretim üyelerinin yüksek lisans programı açılabilmesi için en az iki yarıyıl lisans programında ders vermiş olmalıdır.

Üniversite Alt Yapı Şartı

Lisansüstü program açılması için kütüphane ve laboratuvar gibi altyapıların yeterli olması gerekir.

Öğretim Üyelerinin Yayın Şartı

Yüksek lisans programına başvuruda görev alacak öğretim üyelerinin kişi başına düşen yayın/eser sayısı ortalaması, müracaat edilen yıldan önceki takvim yılı dikkate alınarak en az 1 olmalıdır.

Doktora programı açılabilmesi için;

  • Üniversitede en az bir programın akreditasyonunun olması gerekir.
  • Başvuruda görev alacak öğretim üyelerinin kişi başına düşen yayın/eser sayısı ortalaması, müracaat edilen yıldan önceki takvim yılı dikkate alınarak en az 1 olmalıdır.

Öğretim Üyelerinin Yapacakları Yayınlara İlişkin Kriterler

Yüksek lisans ve doktorada görev alacak öğretim üyelerinin yayınları / eserleri konusunda:

  • Fen bilimleri ve Matematik, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Ziraat, Orman ve Su Ürünleri alanları için: Web of Science ( SCIE, SSCI, AHCI) veya Scopus kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya tescil edilmiş patent
  • - Mimarlık, Planlama ve Tasarım alanları için: Web of Science ( SCIE, SSCI, AHCI) veya Scopus kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya tescil edilmiş patent veya yarışmada derece
  • - Eğitim bilimleri, İlahiyat, Filoloji, Hukuk, Spor Bilimleri, Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler alanları için: Web of Science ( SCIE, SSCI, AHCI) veya Scopus veya TR Dizin kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya uzmanlık alanıyla ilgili özgün bilimsel kitap,
  • - Görsel Sanatlar alanı için: Web of Science ( SCIE, SSCI, AHCI) veya Scopus veya TR Dizin kapsamındaki dergilerde yayımlanmış makale veya alanıyla ilgili özgün bir eser

        Lisansüstü Programlarda Öğrencilere Danışman Atanması

Yukarıda ifade edildiği üzere; lisansüstü programların açılması niteliklerine sahip öğretim üyeleri, programın bağlı olduğu enstitü yönetim kurulu tarafından danışman olarak atanır. Programlarda doktorası ve doçentliği farklı alanda olan öğretim üyeleri olduğu takdirde onların bu programda danışman olarak atanması sözkonusu değildir. Atanacak danışmanlıklarda; birinci danışman, üniversite kadrosundaki öğretim üyelerinden, ikinci danışman ise üniversite kadrosu dışındaki öğretim üyeleri ile doktora derecesine sahip kişiler araştırmacılar arasından atanabilir.

Emekliye ayrılmış ya da başka bir yükseköğretim kurumuna geçmiş olan öğretim üyelerinin danışmanlıkları devam eder. Daha önce böyle bir uygulama sözkonusu değildi. Emekli ya da başka üniversiteye geçmiş öğretim üyelerinin danışmanlıkları sona erdiriliyor idi.

Program yeterlilik şartları

Lisansüstü programlarda görev alacak öğretim üyelerinin yukarıda bahsettiğimiz yayın şartını sağlaması gerekir.

Asgari öğretim üyesi sayısı yeterliliği her yıl mayıs ayında, öğretim üyelerinin yayın yeterliliği ise 3 yıl sonunda değerlendirilecektir. Eğer şartlar sağlanmıyor ise sözkonusu programa öğrenci kabulü gerçekleştirilmeyecektir.

Asgari yeterlilikleri sağlayamayan lisansüstü programlara belirli bir süre verilmiş olup, 2026-2027 eğitim öğretim yılı sonuna kadar yeterlilikleri sağlayamadığı takdirde öğrenci alımı durdurulacaktır.

 

Bakmadan Geçme