• Haberler
  • İşçi
  • Limited şirket ortaklarının sigortalılığı: Bildirim süreleri ve cezaları

Limited şirket ortaklarının sigortalılığı: Bildirim süreleri ve cezaları

Bir limited şirket ortağının hisse devri sonrası Bağkur tescilini ne zaman yapması gerektiği ve bildirim yapılmamışsa uygulanacak ceza hakkında bilgiler haberimizde.

Bir limited şirket ortağının hisse devri sonrası Bağkur tescilini ne zaman yapması gerekmekte? Bildirim yapılmamışsa uygulanacak ceza nedir?

Bu sorunun cevabını Karar gazetesinden Eyüp Sabri Demirci veriyor.

Limited şirket ortaklarının sigortalılık durumları, şirketin ticaret siciline tescil edildikleri anda başlar. Bu süreçte, sigortalılık bildirimleri de ticaret sicil memurlukları aracılığıyla işe giriş bildirgesiyle en geç 15 gün içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) iletilmelidir.

Hisse devri alan yeni ortakların sigortalılıkları ise, ortaklar kurulunca devir kararının alındığı tarihte başlar. Bu kişilerin sigortalılık bildirimleri için, şirket yetkilileri tarafından ortaklar kurulu kararının ve noter devir sözleşmesinin ya da ticaret sicil memurluğunca tescil edilmişse ticaret sicil gazetesinde ilan edilen nüshasının 15 gün içinde SGK'ya bildirilmesi gerekir.

Bildirimin süresi içinde yapılmaması durumunda, şirket yetkililerine idari para cezası uygulanmaz. Ancak, ticaret siciline tescil edilmiş şirketlerde, ortaklarla ilgili işe giriş bildirgelerinin 15 günlük süre içinde verilmemesi halinde ticaret sicil memurluğuna 1 aylık brüt asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanır.

Hisse devri yapılan ortakların sigortalılıkları, hisse devrine ilişkin ortaklar kurulu kararı ve noter devir sözleşmesinin ibraz edilmesi veya ticaret sicil memurluğuna tescil edilmişse ticaret sicil gazetesinde ilan edilen nüshasının ibraz edilmesiyle sona erer. Bu bilgilerin SGK'ye en geç 10 gün içinde işten ayrılış bildirgesiyle iletilmesi gerekmektedir. Ancak, bildirimin 10 günlük süre geçtikten sonra yapılması halinde sigortalıya veya şirket yetkililerine idari para cezası uygulanmaz.

Bakmadan Geçme