• Haberler
  • Aktüel
  • Kamu ihale sözleşmelerinde yeşil çimento yaygınlaştırılacak

Kamu ihale sözleşmelerinde yeşil çimento yaygınlaştırılacak

Kamu ihale sözleşmelerinde düşük karbon emisyonuna sahip yeşil çimento kullanımı yaygınlaştırılacak.

Dünyadaki en gerekli ve en yaygın kaynaklardan biri olan çimentoya benzer bir ürün bulunmamaktadır. Fakat, çimento sanayinin çevre üzerinde yoğun bir etkisi vardır. Karbon dioksit emisyonları bakımından, dünya genelinde insan eliyle yapılan karbon dioksit emisyonlarının yaklaşık %5’ini çimento sanayi üretmektedir. Karbon emisyonunu önlemede yeşil çimento kullanımı önemli bir unsur olarak ortaya çıkmaktadır. Yeşil çimentonun önemli avantajları bulunmaktadır.

Buna göre; yeşil çimentonun üretimi sırasında fazla ısı gerektirmediği için karbondioksit emisyonunu azaltır ve% 80’e kadar daha az karbondioksit salar. Uçucu kül, silis dumanı ve son fırın gibi imha edilmesi için birkaç dönüm arazi gerektirebilecek endüstriyel atıkları kullanır. Sonuç olarak, araziyi bir çöplük haline gelmeye ve nihayetinde yok edilmeye karşı korur. Daha az enerji gerektirir Yeşil çimentoda endüstriyel yan ürünler bulunduğundan, üretimde ihtiyaç duyulan enerji büyük ölçüde azalır. Ayrıca, sıcaklık dalgalanmalarına dayanır ve bu nedenle hem ısıtma hem de soğutma ile ilgili maliyetleri azaltır.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının 16 Mart 2024 tarihinde Resmi Gazetede yayımladığı tebliğ ile Türkiye’de yeşil çimento kullanımı konusunda önemli bir adım atmış bulunmaktadır. CEM I-Portland çimentosu yerine çevresel etkileri, teknik üstünlükleri ve maliyet avantajlarıyla öne çıkan daha düşük klinker oranına ve karbon emisyonuna sahip yeşil çimentoların (CEM II, CEM III, CEM IV, CEM V ve benzeri) kullanımı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çıkarılan bir düzenleme ile  teşvik edilecektir. Klinker, çimento üretiminde pişmiş kil ve kalkerin birleşiminden oluşan iri taneli malzemeyi, CEM I-Portland çimentosu ise içeriğinde en az %95 oranında klinker ve en fazla %5 mineral katkı içeren geleneksel portland çimentosunu ifade etmektedir.

Çevresel sürdürülebilirlik ve teknik üstünlükleriyle ön plana çıkan yeşil çimento kullanımını teşvik etmek amacıyla;

a) 1/1/2025-31/12/2029 tarihleri arasında kamu yapım işi sözleşmeleri ve çimento içerikli mal alımı ihalelerinde kullanılacak çimentoda klinker/çimento oranı en fazla 0,80 olarak,

b) 1/1/2030 tarihinden itibaren kamu yapım işi sözleşmeleri ve çimento içerikli mal alımı ihalelerinde kullanılacak çimentoda klinker/çimento oranı en fazla 0,75 olarak sınırlandırıldı.

Bakmadan Geçme