İran ile İsrail arasındaki tiyatro sona erdi

İran tarafından misilleme adı altında İsrail'e gerçekleştirilen saldırının sona erdirildiği duyuruldu. İsrail 1 Nisan 2024 tarihinde İran'ın Şam'daki büyükelçiliğinin konsolosluk bölümünü vurmuştu. Generallerin de içinde bulunduğu birçok kişi hayatını kaybetmişti.

13 Nisan 2024 tarihinde İran'ın Birleşmiş Milletler Diplomatik Misyonu'ndan yapılan açıklamada, İsrail'e yönelik saldırının BM Anlaşması’nın 51. maddesindeki meşru müdafaa hakkına dayandığı vurgulandı.

"Mesele sonuçlanmıştır diyebiliriz." vurgusu yapılan açıklamada, "İsrail rejimi bir hata daha yapacak olursa, İran’ın cevabı daha şiddetli olacak." denildi.

İran ile İsrail arasında adeta bir tiyatro gerçekleştirdi. Bu tiyatronun İran'a maliyeti 1 milyar dolar oldu. Günün sonunda ise İran çizilen karismasını düzeltmeye çalıştı, ABD saldırıda İsrail'in yanında olduğunu gösterdi ve İsrail'de hiçbir zarar oluşmadı. Saldırıda bir çocuğun yaralandığı açıklandı.

İran saldırıyı önceden adeta davul ve zurna ile ilan etmişti. Niyeti İsrail'e zarar vermek olan bir ülkenin yapacağı en son şey göstere göstere saldıracağını duyurmaktır. İran daha önce de benzer bir saldırıyı ABD üstlerine yapmıştı. 

Sonuçta İran'ın yaptığı saldırı sonrasında İsrail'in Gazze'de yaptığı yıkım gölgede kaldı, İsrail batı kamuoyunda destek buldu ve İsrail'in tehdit altında olduğu izlenimi verildi.

Bazı yorumcuların yaşanan süreci maskeli baloya benzetmesi ise dikkatlerden kaçmadı.

 

Bakmadan Geçme