Erdoğan, Türkeş'in anıt mezarını ziyaret etti
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP'nin kurucu lideri Alparslan Türkeş'in Beştepe'deki anıt mezarını ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP'nin kurucu Genel Başkanı ve vefatının 27. yılında anılan Alparslan Türkeş'in Beştepe'deki anıt mezarını ziyaret etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alparslan Türkeş'in oğlu ve AK Parti Ankara Milletvekili Yıldırım Tuğrul Türkeş ile birlikte anıt mezarda dua etti.
Erdoğan, Türkeş'in kabrine kırmızı beyaz renklerde karanfiller bıraktı.
Kabir ziyaretin AK Parti Genel Sekreteri Fatih Şahin ve MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya da katıldı.
Alparslan Türkeş kimdir?
1860 yılında Orta Anadolu'nun Kayseri ilinin Pınarbaşı ilçesine bağlı Yukarı Köşkerli Köyü'nde yaşayan Avşar Obalarından Koyunoğlu ailesi, toprak anlaşmazlığı sebebiyle yaşanan bir kavganın ardından Sultan Abdülaziz'in emriyle Kıbrıs'a sürgün edilir.
1917 yılının 25 Kasım'ıdır. Saat öğleni gösterirken Lefkoşe'nin Haydarpaşa Mahallesi'nde, Koyunoğlu soyundan gelen Tuzlalı Ahmet Hamdi Bey ve eşi Fatma Zehra Hanım'ın oğulları Ali Arslan dünyaya gelir.
1921 yılında, henüz 4 yaşında ve 4 ay 4 günken, Ali Arslan annesi tarafından yıkanıp, temiz kıyafetler giydirilerek dönemin âdetine uygun bir şekilde süslü fesi başına takılarak Sarayönü İlkokulu'na (Sıbyan Mektebi) gönderilir. Hoca Efendi'nin yanında oturarak, başının dibine çöken Ali Arslan, ilk söz olarak euzü besmelesini söyler. "Ey Rahman ve Rahim olan Allah’ım, annem beni bu okula gönderdi, okuyup büyüyüp, milletime hizmet etmek istiyorum" dercesine, Ali Arslan'ın ağzından bu dualı ifade dökülür. Bu çocuk Türk siyasi tarihine Alparslan Türkeş olarak adını yazdırır.
- Türkeş, 1938'de Kara Harp Okulu'ndan mezun olduktan sonra Türk Kara Kuvvetleri'nde çeşitli görevlerde bulundu.
- 1958'de gerçekleşen 27 Mayıs Darbesi'nde aktif bir rol oynadı ve bu darbenin fiili lideri olarak kabul edildi. Zira darbe bildirisii radyodan okuyan isim Türkeş'ti.
- Darbenin ardından başbakan yardımcısı ve hükümette çeşitli görevler aldı.
- 1960'lar ve 1970'lerde milliyetçi çevreleri bir araya getirmek için çeşitli girişimlerde bulundu. 1965'te Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisine (CKMP) katıldı ve 1969'da Milliyetçi Hareket Partisini (MHP) kurdu.
- 1980 yılında gerçekleşen 12 Eylül Darbesi'nden sonra tutuklandı ve 1981 yılında MHP ve Ülkücü Kuruluşlar Ana Davası'nda idam cezasına çarptırıldı. Ancak cezası daha sonra ömür boyu hapis cezasına çevrildi ve 1985'e kadar cezaevinde kaldı.
- 1987 yılında siyasi yasağı kalktıktan sonra Milliyetçi Çalışma Partisine (MÇP) katıldı ve 1991'de bu partinin genel başkanı oldu. 1993 yılında MÇP'nin adı Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) olarak değiştirildi ve Türkeş, bu partinin genel başkanı olarak görevine devam etti.
- Alparslan Türkeş, 4 Nisan 1997 tarihinde Ankara'da hayatını kaybetti.
Alparslan Türkeş, Türk siyasi hayatında önemli bir figür olarak kabul edilir ve milliyetçilik, Türk-İslam sentezi ve "Ülkücü Hareket" konularında etkili düşüncelere sahip bir lider olarak bilinir. Ancak Türkeş'in siyasi yaşamı boyunca tartışmalı bir figür olduğunu ve birçok çevre ve kişi tarafından eleştirildiğini de belirtmek gerekir.