• Haberler
  • Memur
  • Bürokraside değişim kapıda, yeni tasarruf genelgesi yolda

Bürokraside değişim kapıda, yeni tasarruf genelgesi yolda

Prof. Dr. Emre Alkin, bürokraside değişiklik olabileceğine dair sinyaller aldığını ve yeni bir tasarruf genelgesinin gündemde olduğunu söyledi.

  • 93


Nasıl Bir Ekonomi TV’de yayınlanan Ekonomi Masası’nda EKONOMİ Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı Şeref Oğuz'un konukları arasında Topkapı Üniversitesi Rektörü ve Ekonomi gazetesi yazarı Prof. Dr. Emre Alkin ve kripto para uzmanı Helin Çelik vardı. Helin Çelik, Bitcoin yarılanması sonrası kripto para piyasasını değerlendirdi. Emre Alkin, kamu tasarrufu ve fahiş fiyatlar hakkında görüşlerini paylaştı. Alkin, bürokraside değişiklik olabileceğine dair sinyaller aldığını ve yeni bir tasarruf genelgesinin gündemde olduğunu belirtti.

Devlerden kaçınılmalı

Fahiş fiyatlar konusunda Alkin, adil bir fiyatın vatandaşın satın alabileceği fiyat olduğunu belirtti. Maliyet hesaplamalarında dikkatsizlik yapılmasının yanı sıra, piyasa dinamiklerinin göz ardı edildiğini ifade etti. Devletin piyasayı düzenlemesi gerektiğini, ancak bu düzenlemelerin serbest piyasa prensiplerini ihlal etmemesi gerektiğini vurguladı.

Kamu tasarrufu meselesi

Alkin, kamu tasarrufu konusunda 2001 krizinde alınan tedbirlerin hatırlanması gerektiğini ve şimdi de benzer bir yaklaşımın gerektiğini belirtti. Ancak, eski tasarruf genelgelerinin etkisiz kaldığını ve bir Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile talimat niteliğinde olması gerektiğini ifade etti. Devletin devasa yapıları, demirbaşları ve araçları idare etme maliyetinin yüksek olduğunu, bu nedenle kamu harcamalarının dizginlenmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Bürokraside değişim beklentisi

Alkin, bu hafta kulislere sızan bilgilere göre, kilit noktadaki bürokratlarda değişiklik yapılacağını ve yeni bir tasarruf genelgesinin yayınlanabileceğini belirtti. Bu değişikliklerin ardından genelge yayınlanırsa, büyük bir değişim yaşanabileceğini ifade etti. Ancak Alkin, Türkiye'nin serbest piyasa mantığından uzaklaştığını ve yapılan adımların piyasayı engellediğini düşündüğünü söyledi. 

Bakmadan Geçme