Bağ-Kur EYT'lileri muratlarına erebilecekler mi?

Bağ-Kur'lular 9000 prim günü şartı nedeniyle Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasından faydalanamamıştı. Diğer sigortalılar EYT'den yararlanırken bunların yararlanamaması eleştiri konusu yapılmış, sonrasında da düzenleme sözü verilmişti.

Seçimler öncesinde Bağ-Kur'lular da emekli prim gün sayısının 9 binden 7 bin 200'e düşürülmesine ilişkin birçok vaadi duydular.

Konuyla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, geçtiğimiz aylarda Bağ-Kur prim gün sayısının düşürülmesine ilişkin açıklamalar yapmıştı. O günden bu yana beklenti içinde olan vatandaşlar şimdi ise söz konusu duruma dair çalışmaların ne durumda olduğunu öğrenmek istiyor. 

Bağ-Kur'da 7200 prim gün sayısı ne zaman yasalaşacak?

Bakan Işıkhan, Bağ-Kur'luların sigorta prim gün sayısının, SSK'lıların prim gün sayısıyla eşitlenmesi konusunda seçim sonrası çalışma olup olmayacağıyla ilgili soru üzerine, "O da orta vadeli planlarımızın arasındaydı. Düzenleme içine alacağız tabii." demişti.

Ancak çalışma meclisinde konuşan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar çiftçinin prim ödeme gün sayısının 7 bin 200’e indirilmesini talep etmiş ve bu maliye bakanını nasıl ikna edeceğiz o da ayrı konu diye sitem etmişti.

Bağ-Kur'lu çalışanlar için bakanlık tarafından çalışma başlatılmıştı. Düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte Bağ-kur'lular 5 yıl önce emekli olabilecekler.

EYT düzenlemesi sonrasında ortaya çıkan mali tablo Bağ-Kur'lular için prim gün sayısının düşürülmesini zorlaştırdı. Sosyal Güvenlik Sisteminin yeni bir yükü kaldıramayacağını bilen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in temkinli davrandığı ifade ediliyor. Aslında doğrusunu da yapıyor. EYT düzenlemesinin sistemde açtığı gedik kolay kolay kapancak gibi görünmüyor.

Açık konuşmak gerekirse rasyonel bakıldığında Sosyal Güvenlik Sisteminin yeni bir EYT düzenlemesini kaldıramayacağı açıkça görülüyor. Söz verildi diyenler olacaktır ancak sistemi çökertme uğruna sözlerin yerine getirilmesi biraz zor görülüyor. Nihayetinde hiçkimse babasının parası ile verdiği sözü yerine getirmiyor. Milletin vergileri birilerinin erken emekliliğini finanse etmek zorunda olmamalıdır.

SGK'nın 2023 yılı faaliyet raporundaki veriler acı gereçkleri adeta haykırıyor ve sakın ha başka bir hata yapma yoksa sistem çöker ve altında hep beraber kalırız diyor. 

Bakmadan Geçme